Varför stod du inte upp mot DÖ?

Alla som känner mig har ifrågasatt hur jag kunnat försvara DÖ. Till dem alla har jag i vånda sagt att det inte finns en del i mig som gillat DÖ. Jag har svårt att se att någon Moderat skulle ha känt så. Den strider såklart mot allt vårt parti i grund och botten står för. Det är ju just det som fått vissa att reagera högljudare än andra. Det är också just det som gjort att vi andra inte stått upp lika högljutt .

Men varför säger du då? Varför valde du att gå på besvarat för den Kävlinge motion om att skrota DÖ, som faktiskt startade hela diskussionen, i Skånes förbundsstyrelse? Jag är företagare i första hand och politiskt aktiv i andra. Förra hösten, efter valet, såg jag ett land på väg i rask takt mot ett stup. Jag såg ett sargat land, efter ett antal tuffa år, där våra företagare var i desperat behov av stabilitet. Jag såg allt annat än det. Samtidigt såg politikern i mig ett land beroende av ett parti vars politik jag inte ville ge inflytande. Moderaten i mig såg ett bifall till att skrota DÖ, från Sveriges näst största förbund, som ett misstroende mot vår partiledare. Ett val jag inte ville göra. Men det var företagaren i mig som fattade beslutet att se vad DÖ kunde ge landet snarare än mitt parti.

Jag var helt övertygad om en sak dock. Det var att det i DÖ fanns en överenskommelse om att hit med inte längre. Jag trodde inte i mina vildaste fantasier att våra partier gett ett frikort till Socialdemokraterna i skapandet av sin budget. Naiv? Det får andra svara på men jag trodde att det fanns en del i överenskommelsen man inte talade om men som fanns där. Den om att säkra att de centrala frihetsdelarna i Alliansens arbete under åtta år inte skulle nedmonteras. Men så kom Anderssons utspel inför budgeten. Det ena förslaget tokigare än det andra. Den Ulrica som vissa betecknar som naiv insåg raskt att i DÖ fanns ingen annan överenskommelse än just DÖ. När budgeten sedan presenterades blev resultatet katastrofalt för det land jag som företagare försökt att värna i mitt försök att se på DÖ som ett alternativ.

Jag vet inte hur jag hade röstat på stämman i Karlstad. Men att jag hade röstat nej till motionerna om DÖ har sedan några veckor tillbaka inte längre varit självklart. Nu har DÖ fallit. Konsekvenserna av det vet vi inte idag men att gå till nyval vore förödande. Jag ser inte att vårt parti eller landet har att tjäna på det i nuläget. Att man nu måste gå in för att bryta ut delar ur den budget som är lagd är nu en självklarhet. Allra helst borde man lägga den gemensamma Alliansbudget som man, bara så sent som för någon vecka sedan, sa sig kunna lägga på 24 timmar.

Så, dessa ord av bekännelse kommer säkert att få en del att dra på smilbanden och tänka, vad var det vi sa. Det kanske med rätta. Men samtidigt, för i vart fall mig var Decemberöverenskommelsen aldrig något vi önskade men gavs oss att hantera. Jag är en person som står för mitt ord och min handling. Därav också dessa rader. Skriva en tidig morgon i de småländska skogarna. Nu är det dags att leka med brorsbarnen och ladda energi inför nästa veckas partistämma i Karlstad.

 

Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *