Där skatten är lägre är friheten högre

image

Inlägg från talarstolen i på partistämman i Karlstad under ”Jobb & Ekonomi”. Något omskrivet för att passa bloggens läsare.

Det finns ett land inte längre än 40 mil från den svenska kusten där budgetunderskott inte existerar för att det enligt lag inte får. Där staten bestämt sig för att skatta sina medborgare så lite som möjligt och när man gör det, snarare skatta dem för konsumtionen, istället för det som folket får i den egna plånboken.

Landet heter Estland. I Estland skattar man inkomstskatten med 20 % i platt skatt. Här finns igen progressivitet. Jag har själv
bott i Estland under sex år. När jag flyttade ditt 2003 var den platta skatten 26 %. Idag 20 %.

I Estland har man valt att bygga ett skattesystem som ska vara enkelt och transparent, med så få undantag som möjligt och i praktiken inga subventioner. I Estland är friheten över den egna plånboken din, inte statens och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Estniskt företagande växer kraftigt, arbetslösheten är bland de lägsta i Europa, skolelever ligger i topp i världens alla mätningar, sjukvårdens köer är få och oftast korta. Listan skulle kunna göras lång. Landet värt ett studiebesök för er alla.

På bild ser ni till vänster den lista med skatter och avdrag jag under några dagars letande kunnat finna i Sverige. Och det är inte allt. Jag kunde ha hållit på en stund till. Till höger i bild finner ni de estniska skatter och avdrag som faktiskt finns för såväl privatpersoner som företag. Statliga som kommunala.  Listan är inte längre. Och då ska ni veta att av dessa är 7 kommunala skatter som nästan ingen kommun tar ut i Estland, då det inte anses som konkurrenskraftigt att göra de.

Det estniska skattesystemet ryms på en A4 sida. I det här landet saknas det i de närmaste skattejurister. De behövs inte. Men som sagt tanken bakom är enkelt, transparent och pengarna i den egna plånboken, snarare än avdrag och subventioner, som bara hade kostat administration i att hantera. I landet Estland finns inte heller någon bolagsbeskattning annan än vid uttag av vinsten ur bolaget. Låter man vinsten stanna kvar och jobba i bolaget beskattas den inte.

Varför gör jag då det här inlägget? Vad yrkar jag? Jag yrkar inget men jag tycker att det är dags att vi börjar före en principiell diskussion i det här partiet igen kring antalet skatter och möjligheter till avdrag. Och påminner oss själva om att vi inte blir bättre än Sossar när vi istället för att ta bort skatter väljer att skapa nya. När vi istället för sänkt skatt direkt in i den egna plånboken väljer att skapa avdrag och ordna med subventioner när vi borde se till att folket får tillbaka makten över den egna plånboken och därmed friheten.

För antalet skatter och avdrag i ett land gör skillnad. Estland går som tåget. I Sverige finns mängder av utmaningar. Där skatten är väsentligt lägre är friheten högre.

Det må vara första gången vi talat om Estland i talarstolen men inte den sista.

Tack för ordet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *