Grundsärskolan – En plats att känna sig trygg på!

GrundsärskolanFörra veckan hade jag den fantastiska gåvan att få tillbringa en förmiddag tillsammans med elever på grundsärskolan i Vellinge. Jag började dagen med de yngre eleverna och avslutade med engelska med de något större barnen. Min första reflektion var vilken begåvning dessa barn besitter och hur fantastiskt duktiga våra lärare är på att stimulera barnens begåvningar. Samtidigt så kände man genast den glädje dessa barn kände över att vara i klassrummet och den enorma vilja de kände för att lära.

Morgonen inleddes med att alla barnen men också lärarna fick berätta om gårdagskvällen och vad man gjort. Riktigt härliga berättelser och barnen var såklart inte sena med att fråga mig vad jag hade haft för mig. Hade ju suttit på ett långt politiskt möte så jag kände att jag fick backa bandet några timmar och inkludera eftermiddagen som varit mycket mer intressant. Sen blev det en stunds svensklektion där barnens förmåga att skriva egna berättelser stimulerades. Barnen befinner sig på väldigt olika nivåer men det sågs snarare som en tillgång än ett problem. I det låg möjligheter för alla.

Sen var det dags för dagens viktigaste timme enligt många av barnen. Det var dags för slöjd. Barnen visade stolt och ivrigt upp allt de fina de gjort.  Fick samtidigt möjlighet till ett riktigt bra samtal med slöjdlärarna om lokaler, innehåll i lektionerna men också hur man lär i samarbete med andra kommuner. Dagen avslutades med engelskalektion tillsammans med det något äldre barnen. Flera av barnen hade bott utomlands i flera år så nivån på engelskan var hög. Stämningen i klassrummet likaså. Det var så tydligt genom hela dagen att dessa barn älskar att gå i skolan. Här har man aldrig långt till skratt och leendet är allt som oftast där. Det är sannerligen en entusiasm som smittar av sig.

Moderaterna i Vellinges utbildningsnämnd har många gånger diskuterat frågan om vår grundsärskola. Vi känner alla ett stort engagemang för barnen. För och nackdelar har vägts mot att ha särskolan innanför den egna kommunens gränser men i alla dessa diskussioner har vi landat i att verksamheten stannar hos oss. Vi vill ha full insyn i att dessa barn ges de absolut bästa förutsättningarna för sin framtid. Det finns frågor att jobba med för grundsärskolan i Vellinge. Det gör det alltid. Men det här är en verksamhet som jag som ledamot i nämnden känner mig oerhört stolt över.

Stort tack till alla lärare och elever för några fantastiska timmar tillsammans med er. Vi ses snart igen!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *