Skolor i framkant – Vellinge kommun!

Tångvalla

Jag har ju som bekant tagit på mig det självvalda uppdraget att arbeta mig igenom Vellinge kommuns skolor. Detta då jag sitter som ledamot i Utbildningsnämnden och tillhörande arbetsutskott. För någon vecka sedan hade jag den stora förmånen att besöka Tångvallaskolan i Falsterbo.

Dagen inleddes med att företaget Netscan var på plats för en gemensam samling med skolans högstadieelever. Ämnet för dagen var sociala medier och den mörka baksidan av densamma. Föredraget gick dock inte ut på att avskräcka från användandet. Snarare tvärtom. Men det handlade om att visa på att man måste vara uppmärksam på vem där ute som man får kontakt med. Det handlade också om vad som är rätt och fel på sociala medier.

Våra elever idag lever i en helt annan verklighet än man själv gjorde när man växte upp. Mobbing fanns även på min tid i skolan men den har idag tagit sig nya former och genom dessa blivit råare och mer utstuderad. Samlingen på skolan var en introduktion till den dag som inom kort kommer att ske för skolans högstadieelever då företaget kommer tillbaka för att tillbringa tid i alla klasser för att på djupet diskutera frågorna. Ett mycket bra initiativ av skolans ledning och som tycktes mycket uppskattat av eleverna.

Dagen avslutades med att jag fick möjligheten att sitta ner med en grupp elever som skolans idrottscoach hanterar. Ämnet för dagen var avslappning vilket vi fick testa på. Rummet var fullt av högstadieelever och det var intressant att se att tjejerna i gruppen hade svårast med att hantera avslappningen. Det fnittrades rätt gott i hörnen. Men killarna tog tillfället till avkoppling. Efteråt fick alla ge sin känsla av stunden på 12 minuter. Tjejerna var ärliga och menade på att de inte riktigt gett det en chans. Men killarna beskrev rakt på sak att det var skönt. Flera av dem sa, trots i grupp, att kan man få länken så man kan lyssna på det här hemma.

Det säger en hel del om den värld våra barn lever i idag. Det är stressigt. Tempot är högt. Kraven många gånger extremt höga för barn i vår kommun. Om det satt jag en stund efteråt och samtalade med idrottscoachen och rektorn. Våra barn må ha det bra ekonomiskt, om än inte alla, men de utmaningar de möter i livet i övrigt är sällan allt annat än enkla. Samtalet som således avslutade dagen gav mig en bra inblick i det som skolan möter i våra elever och där skolan många gånger får ta ett ansvar föräldrarna borde. Om det måste vi tala.

Tack till elever, ledning och lärare på Tångvalla för ett riktigt trevligt och utvecklande arbetspass hos er!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *